Ægdonation processen på Danfert

Blog opslag

Skrevet af Frufaber

18 aug, 2020

Den 25. april 2016 var Søren og jeg til indledende samtale hos Danfert, med henblik på at kunne opstarte ægdonationsprocessen med vores kære donor. Vi blev informeret helt generelt om hele processen omkring godkendelse af ægdonor og udgifter til medicin og kompensation, som klinikken ikke stod for.

Vi var fra start blevet informeret om, at en kendt donor ikke ville modtage kompensation fra klinikken. Vi syntes dog ikke det var rimeligt, at hun ikke kunne modtage kompensation, blot fordi hun var kendt donor, og det derfor blev anset for at være en ”vennetjeneste”.Jeg er overbevist om, at hun ville have gjort det uden, men Søren og jeg valgt på ”ulovlig vis” at kompensere hende alligevel. Hun fik den samme takst som alle andre, og vi betalte hendes udgifter i forhold til transport til scanning, medicin med videre.

Jeg skulle samme dag opstarte på p-piller, for bedst muligt at kunne kontrollere min cyklus og tilpasse den efter den kommende ægudtagning på klinikken.Til at starte med ville klinikken undersøge, om vi kunne få transporteret det frosne væv fra Sørens tidligere TESA fra IVF-syd over til Frederiksberg, så Søren ikke skulle igennem endnu en smertefuld udtrækning.

Men det blev lidt for omstændigt, og ifølge IVF-syd var der rigeligt med sædceller i vævet, så endnu en udtrækning vil godt kunne blive succesfuld. Derfor endte det med, at Søren skulle have taget væv ud samme dag som ægudtagningen på donor skulle foregå.

Nu sker det virkeligt

  1. maj fik vi nedenstående mail, og lige pludselig kom det hele meget tæt på…. Jeg har valgt at vise jer mailen, for at I kan få et indblik i hvordan processen omkring medicin og scanninger koordineres.

”Kære alle 3

Nu er puslespillet ved at gå op 😊

Donor kommer til København for at få taget blodprøver på fredag på Frederiksberg Hospital.

Anja tager sidste p-pille den 17/5, får menstruation omkring den 20/5 og starter på tablet estrofem 2 mg x3 dagligt den 22/5. Den 1/6 skal Anja scannes hos IVF-SYD for at se hvordan slimhinden ser ud.

Donor tager den sidste p-pille den 18/5, forventer menstruation omkring den 21/5, og ringer til IVF-SYD for at få en tid til en ultralydsscanning den 23/5, samt den 30/5.

Er alt som det skal være ved scanningen den 23/5, starter donor på Gonal-f 125 IE, som skal tages hver aften. Fra den 29/5 tager du også Orgalutran 0.25 mg om morgenen (en færdigsprøjte).  Orgalutran om morgenen og Gonal-f om aftenen.

Gonapeptyl 7 stk. Den skal I bruge begge to, donor skal kun have én af de 7 sprøjter. Gonapeptyl skal tages efter ægoplægning, samt Crinone eller Lutinus.

Jeg vil bede jer alle sammen om at læse denne mail grundigt igennem, så vi alle sammen har styr på hvad der skal ske, når vi går i gang om få dage”

Puha der var faktisk ret meget at holde styr på, så vi skulle holde tungen lige i munden 😊

1 juni fik vi endnu en mail

”Kære Anja og xxxx-donor

Det ser rigtig fint ud med antallet af æg. Donor er 2 dage hurtigere end sidst. Ægudtagningen finder sted den 4. juni kl. 9.00. Det betyder at donor skal tage Gonal-f 125 IE i aften og Orgalutran 0.25 mg i morgen tidlig. I morgen aften tages Gonapeptyl, som donor har fået 1 af, kl. 21.00.

Kl. 9.30 laver vi TESE på Søren. Der er ingen specielle forholdsregler, men Søren skal vide, at der altid er en risiko for blødning og infektion i forbindelse med indgrebet. Kommer der blødning, skal der lægges is på. Ved kraftig blødning, misfarvning af pungen, smerter eller feber skal der søges læge.

Anja skal fortsætte med Estrofem tabletter som hidtil (slimhinden er rigtig fin) og begynder på Crinone lørdag morgen. Der skal tages 1 Crinone om morgenen og 1 ca. 12 timer senere på dagen.

Anja skal også tage 1 Gonapeptyl indsprøjtning fredag. Jeg er ikke på klinikken, det er en af mine kolleger som tager æg og sæd ud. De er godt orienteret. Hvis det er muligt at lave blastocyst dyrkning (det ved vi først mandag morgen), vil jeg råde jer til dette, og til at få lavet assisted hatching inden oplægningen. Held og lykke med det hele!”

Dagen før ægudtagning

Samlede vi donor op på Fredericia banegård, og kørte i fællesskab mod København, da vi skulle møde meget tidligt på klinikken, var vi blevet enige om at tage en overnatning i København – dog hver for sig.

Ægudtagning

Så kom dagen hvor donor skulle have taget æg ud.

Jeg gik med ind til ægudtagningen, fordi donor var nervøs og en smule bange for nåle, så vidt jeg husker. (Rimelig stærkt at man så melder sig som donor, fordi det involverer immervæk rimelig mange nål og stik!)

Den havde hun ikke set før

Da donor lå klar på briksen tog hun min hånd, og på dette tidspunkt var det det mest naturlige for mig…. Sygeplejersken siger, inden de går i gang med ægudtagningen noget i retningen af ”at det er dejligt at donor har taget en veninde med……”, hvortil jeg svarer ”at jeg såmænd er modtager…”.

Udtrykket i hendes ansigt kan jeg på ingen måde gengive eller forklare med ord……. Lad os bare sige, at jeg ikke tror hun havde stået i den situation før…. Men jeg følte mig forkert eller ukomfortabel, det var jo bare sådan det var, fuldstændig naturligt!

Virkeligheden ramte mig….

Donor fik taget 11 æg ud, så det var helt igennem fantastisk…… Men da ramte virkeligheden mig (Og jeg sidder i skrivende stund med tårer løbende ned af mine kinder) For lige der i det øjeblik, gik det op for mig, at jeg lige der sagde farvel til mine egne æg og en genetisk tilknytning til barnet.

Jeg måtte væk…..

Jeg undskyldte med, at jeg lige ville fortælle Søren om den flotte ægudtagning. Jeg fløj ud ad døren og ind på hvilestuen ved siden af, og så begyndte jeg at græde…….I så lang tid havde jeg koblet hoved og krop fra, og slet ikke mærket hvordan hele denne situation i virkeligheden påvirkede mig…… Det var rart at få det ud og mærke hvad den gjorde ved mig….

Jeg var på ingen måde i gang med at bakke ud af projektet, men jeg havde på ingen måde kunnet forudsige, hvordan jeg ville have det i denne situation. (Jeg hører meget gerne fra DIG, hvordan DU havde det i en lignede situation, så smid endelig en kommentar?)

Dagen efter fik vi at vide, at 8 æg var blevet befrugtet, og vi ville blive ringet op dagen efter i forhold til hvor mange der havde delt sig. Udskilningsprocessen var i gang. På andendagen, da vi blev ringet op af klinikken, var der kun 2 æg der havde delt sig som ønsket, men der var dog et par stykker med i opløbet, som de håbede ville dele sig yderligere indenfor de næste timers tid. De anbefalede derfor, at fik lagt æg op samme dag, da risikoen for at ingen af dem ville blive til blastocyster var for stor.

Vi vender om og kører hjem igen

Vi kørte derfor mod Frederiksbjerg, men halvvejs over Fyn, blev vi ringet op at de sidste 2 havde delt sig yderligere, så nu ville de faktisk anbefale at vi ventede til 5. dagen med oplægning. Det var en fornuftig beslutning, for på 5. dagen havde vi 3 flotte blastocyster……yeah!!!

Dagen inden min 34-års fødselsdag fik jeg lagt et flot æg op, så nu var det bare at vente…….Heldigvis blev ventetiden mere luksuriøs end vanlig, idet vi skulle til Kreta med min familie…. Dog havde min søster netop meddelt at de ventede nummer 2, så nu håbede jeg virkelig også at det var vores tur…. For jeg må indrømme, at jeg næsten ikke kunne bære, at skulle stå på sidelinjen gennem endnu en graviditet….uden selv at have en voksende mave….

Læs med næste gang, hvor vi kommer til at stå med vores første positive graviditetstest

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Mens vi venter

Mens vi venter

Efter en succesfuld ægoplægning gjorde vi klar til at tage på familietur til Kreta sammen med min...

læs mere

Sædbanker