Forventninger til barsel som førstegangs mor

Blog opslag

Skrevet af Johanne Gottlieb

11 nov, 2020

Som førstegangs mor har man ofte en masse forventninger til, hvordan barslen skal være. For mit vedkomne, er rigtig mange af mine veninder på barsel samtidig med mig, så jeg så virkelig frem til, at vi skulle gå til babyrytmik, babysvømning, babysalmesang, cafeture osv. Alt det, som andre har sagt, at man skal se frem til, når man er flere veninder på barsel samtidig. Derudover skulle min mand have 4 uger lige efter fødslen, samt 3 måneder her nu, hvoraf 2 måneder er sammen. Vi havde planlagt, at vi skulle ud at rejse, bare nyde at være os tre, inden hverdagen banker på igen. Man kan roligt sige, at der blev sat en stopper for alle disse planer.

Vores datter Aja blev født den 30. januar 2020. Altså lige før, at Covid-19 rigtig tog fart i Danmark. På sin vis er rigtig glad for, da der ingen restriktioner var omkring fødslen. Min mand kunne være med, uden nogen betænkeligheder, og jordemoderen var ikke i fuld udrustning. Den første tid efter, hvor man lever i sin egen lille babyboble oplevede vi ikke rigtig, hvilken drejning der skete i samfundet og hvilke konsekvenser det ville have for alle vores planer. Først da Mette Frederiksen lukker landet ned, går det op for mig, at jeg ikke kan de ting, som jeg havde planlagt. Jeg føler mig faktisk lidt snydt lige i sekundet. Alt det som jeg havde set frem til at skulle med min datter, det blev taget fra mig. Jeg ved godt, at det kan være enormt ”fy fy” at sige højt, fordi det er en sygdom, som vi skal tage meget alvorlig. Min morfar er lungepatient og er derved i risikogruppen. Vi skal selvfølgelig beskytte de svage imod den. Der skal gøres, hvad der kan, for at vi kommer så mildt igennem som muligt. Men det ændrer ikke på, at jeg følte mig snydt. Jeg ved nemlig godt, hvis vi er så heldige at blive beriget med et til barn, så vil den barsel på ingen måde være det samme, da Aja også er der.

Jeg har haft drømt om Ajas barnedåb, siden vi fandt ud af, at vi skulle have en pige. Vi havde sat datoen til den 30. maj. Kirken var booket, forsamlingshuset var der styr på og invitationerne var bestilt. Jeg glædede mig utrolig meget til, at vi skulle holde dåben. Så da vi besluttede at rykke den, var det en stor mundfuld for mig, selvom jeg godt vidste, at det var det rigtige at gøre. Vi rykkede datoen til den 4. oktober, og med en gæsteliste på 65 var det intet problem. Troede vi. Cirka to uger inden dåben, sætter de forsamlingsforbuddet ned til 50. Jeg var grædefærdig. Jeg havde ikke lyst til, at vi skulle rykke det hele en gang til. Vi gik i tænkeboks og fandt frem til, at vi måtte dele det op.

Det blev de 26 nærmeste i kirken og så kom resten af familien fra kl. 13-15 og vores venner fra kl. 15-17. Vores forældre og søskende var der hele dagen. Selvom det langt fra var den dag jeg havde siddet og drømt om, inden hun kom til verdenen, så blev det en rigtig dejlig dag, hvor vi fik hende fejret på den bedste måde, som kan lade sig gøre lige nu. Og det gjorde ikke dagen mindre speciel.

Jeg føler stadig, at jeg er blevet frataget noget af min barsel på sin vis. Men til gengæld har jeg fået en masse andet. Vi har haft en helt anden ro i den første tid som forældre, da vi ikke kunne få den samme mængde besøg. Der var ingen, der forventede, at vi inviterede til baby kig, der blev nærmere passet ekstra på os. Det har givet os en mulighed for at lære, Aja rigtig godt at kende i stille omgivelser. Men det vigtigste, som vi har fået ud af den her mærkelige situation, er at Aja har fået meget mere tid med sin far, da han har arbejdet hjemmefra det meste af tiden. Og at se deres forhold udvikle sig, det er guld værd.

Så selvom barslen er blevet meget en del anderledes end jeg først havde regnet med, så har denne mærkelige situation også givet noget godt. Mere kvalitets tid og mindre forventningspres.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relateret indlæg…

Projekt baby 2

Projekt baby 2

En meget anerledes jul er overstået. En jul, hvor vi ikke kunne være sammen med vores familier,...

læs mere

Sædbanker