Gravid efter fertilitets behandling – ikke altid lykken

Blog opslag

Skrevet af Aagaard Klinik

17 maj, 2020

Endelig står du med den længe ventede positive graviditetstest i hånden. Måske har du fået hjælp til at blive gravid, været gennem et længere forløb med udredning for infertilitet og en række besøg på fertilitetsklinikken, og så lykkes det lige pludselig. Måske har du svært ved overhovedet at tro på, at du endelig er nået hertil.

Men hvad så nu? Kan du regne med, at graviditeten bliver til noget? Hvad nu, hvis du mister barnet, og I skal starte forfra? Hvad nu, hvis du kommer til at gøre noget forkert?

Måske kender du disse tanker og følelser, som desværre er både naturlige og meget almindelige, når et menneske eller par lykkes med at blive gravid(e) efter fertilitetsbehandling. Nogle formår at finde ro i ”de lykkelige omstændigheder”, men mange oplever at blive overmandet af en konstant angst for at miste deres ufødte barn. Det kan skyldes gentagne aborter i fortiden eller måske et langvarigt behandlingsforløb på fertilitetsklinikken.

Tør jeg knytte mig til mit barn?

Vi ved, at kvinder, som bliver gravide efter fertilitetsbehandling, risikerer at opleve mere angst og stress under graviditeten end andre gravide. Angsten for at miste fylder mere, og nogle kvinder fortæller, at de har svært ved at knytte sig til barnet i maven og finde ro i graviditeten. Disse reaktioner er på mange måder helt naturlige, da det kan være en ubevidst strategi, vi tyer til, for at beskytte os selv. Så hvad kan du egentligt gøre for at mindske bekymringer og angst og opnå en større grad af forbundethed til dit ufødte barn?

Tag dig selv alvorligt

Det er utroligt vigtigt, at du tager dig selv alvorligt og tør at være ærlig omkring de tanker og følelser, der opstår i dig. Der er ikke noget forkert i de tanker og følelser, som du oplever, og der er hjælp at hente for at få det bedre. Det kan hjælpe at tale med dine omgivelser og måske særligt din partner omkring, hvordan du har det, og mange finder også en tryghed i at tage kontakt til andre, der er eller har været i samme situation.

Erkendelsen af, at du ikke kan gøre hverken fra eller til i forhold til, hvordan graviditeten forløber, medfører ofte en følelse af ”mangel på kontrol”, som kan være med at puste til angst og katastrofetænkning. Mange steder kan man få en såkaldt ”tryghedsscanning” – enten som en del af behandlingstilbuddet på fertilitetsklinikken eller hos private udbydere. Det kan i sig selv være fint nok og give en følelse af ro og tillid til, at alt er, som det skal være. Desværre oplever mange, at angsten og tvivlen hurtigt vender tilbage, og nogle ender med at opsøge den ene scanning efter den anden, i en søgen efter at finde ro. Så hvad kan du ellers gøre?

Styrk forbindelsen til dit ufødte barn

Studier har vist, at hypnose kan mindske bekymringer og angst i graviditeten, ligesom det kan være med til at forebygge fødselsdepression. Hos HypnoBaby finder du forskellige hypnoselydfiler, baseret på blandt andet denne forskning, som kan hjælpe dig til en større grad af indre ro og mindske angst i graviditeten. Hypnoserne finder du i HypnoBabys app, som indeholder flere gratis lydfiler, som kan virke beroligende og stressreducerende. I premiumudgaven finder du en række mere specifikke hypnoser – blandt andet målrettet mod at mindske bekymringer i graviditeten, ”Nyd graviditeten” eller forebygge angst og depression, ”Forebyg angst og fødselsdepression”. Du finder også en hypnose, som kan hjælpe dig helt konkret med at føle dig mere knyttet til og forbundet med barnet i din mave; ”Styrk forbindelsen til dit barn.” Premiumudgaven kan du afprøve gratis i 7 dage, så du kan se, om det er noget for dig.

Tusind tak, fordi du læste med!

Du kan læse mere om belastningen under og efter fertilitetsbehandling i artiklen hos Bedre Barsel eller i blogindlægget om fertilitetsbehandling og infertilitet i HypnoBabys eget univers.

Du er altid velkommen til at skrive til mig på info@hypnobaby.dk

Held og lykke med graviditeten.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relateret indlæg…

Sædbanker