Kan hypnose bidrage til en bedre fødsel?

Blog opslag

Skrevet af

26 aug, 2020

I vores kultur fortæller vi tit historien om den smertefulde fødsel, hvor den fødende kvinde og hendes partner ikke har nogen form for kontrol med det, der sker. Fokus i forbindelse med fødselsforberedelse er primært på de praktiske omstændigheder omkring fødselsforløbet samt generel viden om fødslens faser samt tiden op til og efter fødslen.

Træning i åndedræt og afslapningsøvelser fylder efterhånden meget lidt eller slet ingenting i det offentlige tilbud, man får som fødende i Danmark. Til gengæld Informeres der grundigt om de forskellige muligheder for smertestillende behandling under fødslen.

Forventningens glæde?

Med ovenstående i tankerne er det måske ikke overraskende, at mange kvinder frygter at skulle føde. Fødslen har på mange måder fået karakter af en skræmmende og måske direkte farlig begivenhed, som nemt kan gå helt galt. Ofte er det da også de dramatiske fødselshistorier, der fænger og bliver fortalt igen og igen. Men hvilken betydning får disse fortællinger og det fokus, der kan være på smerter og kontroltab, for den næste fødende kvinde?

Tankens kraft

Når vi har et stort fokus på smerter og på det, der kan gå galt, er det næsten umuligt for den næste kvinde i rækken ikke at blive påvirket heraf. Tankens kraft og påvirkning på hele vores fysiske og mentale tilstand er umådelig stor. Tænk bare på, hvordan tænderne kan løbe i vand, blot vi tænker på smagen af et stykke af vores yndlingschokolade. Eller den uro vi kan føle i kroppen, når vi forestiller os eksempelvis at træde på et barberblad. På samme måde kan forventningen om smerte øge smerteintensiteten i sig selv og desuden medføre angst. Angst medfører også en lavere smertetærskel, og derved opstår en ond cirkel, hvor smerten resulterer i angst og angsten omvendt fører til mere smerte.

Der er ingen tvivl om, at det for de fleste er en smertefuld oplevelse at føde et barn. Men det er også en hel masse andet. For mange måske en af de allerstørste oplevelser i deres liv. Det er en kæmpe kraftpræstation – på alle planer. Hvor både den fødende selv og de nærmeste, der er til stede, får et indblik i de ufatteligt store ressourcer, som en kvinde besidder. Så ville det ikke give mening at fokusere mere på disse aspekter, når vi skal hjælpe en gravid kvinde og hendes partner med at blive klar til fødslen?

Hvad er hypnose og hypnobirthing?

Hypnose kan defineres som en særlig tilstand af fokuseret opmærksomhed, hvor omgivelserne træder i baggrunden, og sindet er mere modtageligt for forandring. Begrebet hypnobirthing dækker over en særlig tilgang samt en række metoder op til og under fødslen, hvor hypnose indgår. Når vi bruger hypnose i forbindelse med fødselsforberedelse, er det en måde at hjælpe den gravide kvinde med at få bedre adgang til sine indre ressourcer. Vi ved fra forskning, at hypnose som del af fødselsforberedelse øger kvindens tro på sig selv og sin krop og hjælper både kvinden selv og hendes partner med at finde mere ro og mindske bekymringer og angst op til fødslen. Der findes også studier, der peger i retning af, at fødslen bliver kortere, samt at behovet for smertestillende behandling under fødslen er mindre hos kvinder, som har brugt hypnose I forbindelse med forberedelse til fødslen.

Smertestillende behandling i forbindelse med fødslen er på mange måder et rigtigt godt tilbud til den fødende, som har brug for det, og derfor skal der naturligvis informeres om muligheden allerede før fødslen. Men mon ikke det kunne være en god ide at inddrag flere aspekter i fødselsforberedelsen, så både den fødende og partneren kunne få et bredere repertoire at trække på i forbindelse med denne livsomvæltende begivenhed? Og er det offentlige tilbud om fødselsforberedelse efterhånden blevet for skrabet? Det er i hvert fald et faktum, at flere og flere private klinikker og tilbud efterspørges, hvilket kunne tyde på, at der er et stort udækket behov for bedre forberedelse til fødslen.

Hvis du har lyst til at vide mere om hypnose og fødselsforberedelse, kan du læse mere på HypnoBabys hjemmeside, hvor du også kan finde et længere blogindlæg om emnet.

I HypnoBabys app finder du flere gratis hypnoselydfiler, du kan bruge til at finde mere ro og sænke dit stressniveau, og hvis du har lyst til mere, kan du med et premiummedlemsskab få adgang til en hel fødselskategori med hypnoser, der forhåbentligt kan hjælpe dig.

Du er altid velkommen til at skrive til mig på info@hypnobaby.dk, hvis du har spørgsmål.

Tusind tak, fordi du læste med 🌷

Kh Anna – mor til HypnoBaby

Kilder:

Hypnosis-based interventions during pregnancy and childbirth and their impact on women’s childbirth experience: A systematic review, Midwifery: 84, 2020

Hypnobirth. Evidence, practice and support for birth professionals, Teri Gavin Jones and Sandra Handford, Routledge, 2016

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relateret indlæg…

Sædbanker